Klantenservice 0118 421 420

Op een rij: alle regels voor een elektrische fiets

Wellicht heeft u een elektrische fiets. Maar bent u op de hoogte van de regels voor elektrische fietsen? Hoe zit het met de aansprakelijkheid als iemand met een elektrische fiets bij een ongeval betrokken raakt? Moet een helm op? En welke regels gelden er nog meer?

 

De meeste elektrische fietsen zijn voorzien van trapondersteuning. Dit betekent dat nog wel getrapt moet worden om vooruit te komen maar hulp krijgt van een elektromotor. Als een bepaalde snelheid wordt bereikt dan stopt de trapondersteuning. Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen met motor te onderscheiden zoals een e-bike, elobike of (speed-) pedelec. Voor iedere soort elektrische fiets gelden verschillende verkeersregels: de regels voor de gewone fiets of de regels voor de snor- of bromfiets.

 

Standaard elektrische fiets

Heeft de elektrische fiets trapondersteuning? Stopt de trapondersteuning bij 25 km per uur en heeft de elektromotor een maximum vermogen van 250 watt? Dan is het een standaard elektrische fiets. Bij een standaard elektrische fiets met trapondersteuning zijn de verkeersregels voor de gewone fiets van toepassing. Dit betekent dat er geen minimum leeftijd is en dat er geen rijbewijs nodig is om op deze elektrische fiets te fietsen.Er moet wel op het verplichte fietspad worden gereden.

Er is geen aansprakelijkheidsverzekering nodig voor de standaard elektrische fiets met trapondersteuning. Om een hoge rekening bij een schade te voorkomen is een aansprakelijkheidsverzekering echter wel verstandig.

 

Snelle elektrische fiets

Wordt meer dan 25 km per uur met trapondersteuning gefietst? En heeft de elektromotor van de elektrische fiets een vermogen tussen de 250 en 4.000 watt? Dan is het een snelle elektrische fiets. Hiervoor geldt vanaf 1 januari 2017 dat alle snelle elektrische fietsen een bromfietskenteken moeten hebben. Dit betekent ook dat dan de regels voor bromfietsers gelden. Zo moet een goedgekeurde helm worden gedragen, is de minimale leeftijd 16 jaar en is een rijbewijs AM nodig. Ook zijn er snelheidslimieten waaraan gehouden moet worden. Zo mag alleen op de rijbaan 45 km per uur worden gefietst. Binnen de bebouwde kom mag er 30 km per uur worden gefietst op het bromfietspad en buiten de bebouwde kom 40 km per uur op het bromfietspad. Daarnaast is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht.

 

Elektrische fiets zonder trapondersteuning

Komt de fiets zonder trapondersteuning vooruit? En is de maximale snelheid 25 km per uur? Dan gelden de regels voor snorfietsen. De minimale leeftijd van 16 jaar geldt en een rijbewijs AM. Snorfietsen mogen op het fietspad rijden. Daarnaast moet de snorfiets een blauwe kentekenplaat hebben en is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht.

 

Aansprakelijkheid met een elektrische fiets

Wie is er aansprakelijk als iemand met een elektrische fiets in een verkeersongeval terechtkomt? Het ligt aan het type elektrische fiets onder welke categorie vervoersmiddel de fiets valt voor de Wegenverkeerswet. Normaal gesproken spreken we bij fietsers van zwakke verkeersdeelnemers bij een ongeluk met een auto. Dit heeft consequenties voor wat betreft de aansprakelijkheid en schadevergoedingsplicht van de automobilist. Maar dit geldt alleen voor een standaard elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/uur. De overige varianten elektrische fietsen vallen onder de snor- of bromfietscategorie en worden niet direct gezien als zwakke deelnemers.

 

De elektrische fiets achter op de auto

Een weekendje weg met de elektrische fietsen? Bij het vervoeren van (elektrische) fietsen op een fietsendrager moet rekening gehouden worden met het aantal kilogram dat op de trekhaak mag worden gemonteerd. Op de trekhaak van de auto staat het maximale gewicht. Zorg ervoor dat het gewicht van de fietsendrager plus fietsen dit niet overschrijdt. Als een ongeluk plaatsvindt met de auto en het blijkt dat dit komt doordat het maximale gewicht op de trekhaak is overschreden, dan kan dit gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. De schade met of aan de auto is gedekt op de autoverzekering met een casco allriskdekking. Maar bij eigen schuld aan het ongeval door verkeerde of te zware belading, dan wordt teruggevallen in no-claimkorting. De schade die door een ongeval aan de fietsen ontstaat kan worden verzekerd met een (brom)fietsverzekering. Let dus goed op het gewicht dat voor de auto is toeg estaan om schade te voorkomen!

 

 

Gratis polis-check

Hoeveel kunt u op uw huidige verzekeringen
besparen? DGA rekent het graag voor u uit.

 

 

Dan weet u zeker dat u niet teveel betaalt.