Klantenservice 0118 421 420

Enter Title

Schade door een drone of hoverboard:
is dat verzekerd?

 

Steeds vaker zie je een hoverboard op straat. Een drone zien vliegen is ook steeds gewoner. De toename van het gebruik van deze nieuwe technologie levert (zeker voor verzekeringsmensen) vragen op. Bijvoorbeeld: bent u als eigenaar verzekerd als u met uw drone of hoverboard schade veroorzaakt? Weet u hoe het zit?

 

Drones, drones, drones

Steeds meer mensen gebruiken drones. Drones ‘for fun’ maar ook steeds meer bedrijven zien de vele gebruiksmogelijkheden van drones. Drones brengen ook risico’s met zich mee. Daarom gelden er wel regels voor het gebruik van drones. Ook als u zich aan de regels houdt kan er iets misgaan, waardoor anderen schade oplopen. Daarom is het goed voordat u gaat vliegen met uw drone, te checken of uw verzekering hiervoor dekking geeft. 

 

Vliegregels voor drones

Recreatief gebruik van drones is toegestaan tot 120 meter hoogte en alleen bij daglicht en buiten de bebouwde kom. Vliegen met drones voor zakelijk gebruik is toegestaan indien de operator beschikt over het RPAS (Remotely Piloted Air Systems) operator certificate. De drone moet bovendien aan bepaalde luchtwaardigheidscriteria te voldoen. Op de website vliegjedroneveilig.nl staat meer informatie.

 

Drones en verzekeringen

Het Europees Parlement heeft onlangs besloten dat elke drone voorzien moet zijn van een chip met de gegevens van de eigenaar, zodat die valt te achterhalen bij schade of een ongeval. Beroepsmatig gebruik van de drone is standaard uitgesloten van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Recreatief of privé gebruik wordt veelal wel gedekt op een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, mits de drone niet zwaarder is dan 20 tot 25 kilo. Er zijn ook al specifieke drone verzekeringen die de aansprakelijkheid, het casco en het vervoer verzekeren.

 

Schade aan uw drone zelf is niet verzekerd op bijvoorbeeld de inboedel en inventaris- en goederenverzekering. Voor uw drone zal dus een aparte verzekering gesloten moeten worden.

 

Veilig naar buiten met een hoverboard

Een hoverboard is een eenpersoons elektrisch aangedreven transportmiddel. De hoverboard heeft geen stuur; sturen gebeurt door het verplaatsen van gewicht en het met de voeten manipuleren van de plank. Hoverboard's zijn voorzien van een elektromotortje waarmee ze 16 tot 19 km/uur kunnen rijden.Een hoverboard is geen goedgekeurd voertuig, je mag er daarom niet mee op de openbare weg rijden (ook niet op de stoep).

Eigenlijk mag je er alleen mee op eigen terrein, dat niet voor openbaar verkeer toegankelijk is. Voor een hoverboard kan daarom ook geen WAM-verzekering worden gesloten.

Voor de Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) is het een motorrijtuig.Uw AVP biedt dan ook geen dekking voor schade veroorzaakt door of met een hoverboard!!

 

Kortom de hoverboard valt buiten de bestaande verzekeringsmogelijkheden. Als u met uw hoverboard schade toebrengt aan derden, is dit niet verzekerd. Er is ook (nog) geen verzekering waarmee u dit wel kunt verzekeren.

Gratis polis-check

Hoeveel kunt u op uw huidige verzekeringen
besparen? DGA rekent het graag voor u uit.

 

 

Dan weet u zeker dat u niet teveel betaalt.