Zoeken
Uw polis
0118 421 420
Nieuws
18-1-2013 12:46:53  Dag sneeuw loopt niet heel erg in de papieren   

 

Dag sneeuw loopt niet heel erg in de papieren

 

Een dagje behoorlijke sneeuwval brengt veel overlast met zich mee, maar loopt niet heel erg in de papieren. Verzekeraars zien een toename van blikschade en vervoerders lopen vertraging op, maar de effecten zijn door de bank genomen klein.

Op snelwegen en grote provinciale waren dinsdag rond het middaguur al honderden ongelukken gemeld, meer dan het dubbele van een normale dinsdag.

De extra schade valt echter mee. Volgens het Verbond van Verzekeraars hebben de besneeuwde wegen tot ongeveer 11 miljoen euro verkeersschade geleid; 2 miljoen euro meer dan op een normale doordeweekse dag.

Volgens de belangenvereniging rijden automobilisten voorzichtiger en minder hard als er sneeuw ligt. De schade die dan ontstaat is vooral blikschade, bijvoorbeeld doordat automobilisten tegen een paaltje aan glijden. Letsel is er juist minder.

De transportsector had meer te lijden. Een dag sneeuw zoals dinsdag kost de branche al gauw 5 tot 10 miljoen euro, schat Transport en Logistiek Nederland (TLN).

„Op een dag als vandaag kunnen vrachtwagens gemiddeld 2 uur vertraging oplopen. Vervoer van gevaarlijke stoffen mag zelfs helemaal niet de weg op”, aldus de organisatie die spreekt namens het beroepsgoederenvervoer; zo'n 105.000 vrachtwagens.

Maar een dag sneeuw kost de Nederlandse economie als geheel niet zo veel, stelt het economisch bureau van ING. Sommige bedrijfstakken ondervinden inderdaad hinder, maar andere verdienen juist weer extra aan het winterweer. Hierdoor blijft het totale effect beperkt.

„Supermarkten zullen iets minder omzet draaien omdat minder mensen de deur uit gaan voor boodschappen. Maar als de sneeuw weg is, gooit iedereen zijn karretje weer extra vol. Er is dus meer sprake van uitstel van uitgaven”, verklaart een econoom van de bank.

Sommige branches kunnen zelfs meer werk verwachten. Zo boeren bestuurders van strooiwagens en bandenverkopers juist goed als het sneeuwt. Ook wordt de energierekening gemiddeld iets hoger, maar pas als het een tijd erg koud is.

Ook de bouwsector, die vorig jaar nog veel te lijden had van een lange koude periode, zal waarschijnlijk niet zwaar getroffen zijn door een dag winterweer. De sector heeft flink last van overcapaciteit door de crisis en een enkel dagje sneeuw doet de bouwvakkers sowieso niet veel, schat ING in.

Bron: Telegraaf.nl


Reageer
Naam: 
Email:   
CAPTCHA image
Voer bovenstaande code in
 

Reacties

De Graaf Assurantiën en Financieel Adviseurs bvGovert Flincklaan 53
4383 WB  Vlissingen

Postbus 5086
4380 KB  Vlissingen

Telefoon: 0118 - 421 420 
Fax : 0118 - 421 438 
E-mail: info@dgavlissingen.nl

K.v.K. nummer: 54330297

De Graaf Assurantiën en Financieel Adviseurs is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder vergunningnummer: 12041256.

  

Onze openingstijden zijn: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Afspraken buiten kantooruren zijn uiteraard mogelijk.

 

Grotere kaart weergeven